Terug naar nieuwsoverzicht

Bondskampioenschap 1e divisie

zondag 29 juni 2014 | Wedstrijdsport

Op zaterdag 14 juni stond dé wedstrijd van het seizoen op het programma: het Bondskampioenschap voor de 1e divisie. Omdat wij een bovenbouwgroep zijn hadden we geen turnsters de eerste wedstrijd dus konden we zowaar een beetje uitslapen.

Jeugd

In de tweede wedstrijd bij de jeugd mocht Ingeborg laten zien wat ze waard is. Helaas zonder haar turnvriendin Denise, die kon de halve finale niet turnen door een blessure. Ze was er wel met nog meer (oud)turnsters van onze groep om met leuke spandoeken Ingeborg aan te moedigen.

Ingeborg begon op sprong en liet 2 tsuki’s hoek tot stand zien. Iets dat vrij bijzonder is omdat ze het soms lastig vindt om beide sprongen tot stand te springen. Een goed gevoel na het eerste toestel dus. Daarna was brug aan de beurt. Ingeborg had tijdens de halve finale zich als eerste geplaatst op dit toestel. Helaas ging het tijdens deze wedstrijd helemaal mis. Twee vallen en stil hangen na wisseltje zien wel zelfs in de training nooit. Een flinke teleurstelling en even balen. Balk en vloer waren super goed zonder grote fouten. Heel knap om zo door te gaan na de dramatische brugoefening. Ingeborg is uiteindelijk 8e geworden.

Junior

Na deze wedstrijd kregen wij als trainsters het zowaar druk met onze 6 senioren en 1 junior. Sara turnde als eerste jaars junior voor het eerst haar finale namens de Hazenkamp. Ze draaide op alle toestellen heel stabiel en ook haar netheid is zeker vooruit gegaan. Vooral op vloer knalde ze er een top oefening uit en werd op dat toestel 1e. Toen we zagen dat Sara na 3 toestellen bij de eerste 10 stond werd het spannend want de eerste 10 mochten in AHOY turnen. Gelukkig zette ze 2 mooie tsuki’s hoek neer en werd heel knap 4e. Toen we zagen dat het met 1 tiende verschil was met de nummer 3 was het even slikken. Maar we hadden niet eens verwacht zo ver te komen en beter had ook niet gekund.

Senior

Ons eerste doel van dit jaar bij de senioren was om alle 6 op de finale te hebben. Het niveau in de 1e divisie bij de senioren is erg hoog en blijft maar stijgen. Als je 6 turnsters hebt dan kan je ervan uitgaan dat je hoogte en diepte punten hebt en dat was ook zeker zo.

Ashley had in de week voor de wedstrijd haar knie overstrekt met overslag salto. Hierdoor was meedoen nog even onzeker maar Ashley zette enorm door en kon aangepast toch meedoen. Vooral haar brug die ze goed doorkwam, stabiele balkoefening en dubbelsalto op vloer waren een hoogtepunt.

Demi had ook weer wat tegenslagen gehad dit seizoen maar liet bij vlagen op de training erg goede oefeningen zien. Op haar beste toestel brug moest ze helaas de brug een keer verlaten en zo ook op balk. Op sprong had ze veel last van haar schenen en ging er daarom maar even bij liggen. Helaas teveel vallen om zich hoog te klasseren maar je stond er wel Demi!

Eva heeft dit jaar topwedstrijden laten zien maar ook wedstrijden waarbij wat stabiliteit mist. Op de halve finale lukte alles en werd ze nog 2e. Vandaag ging het wat minder en moesten er wat vallen meegerekend worden. Omdat de moeilijkheid van Eva’s oefeningen erg hoog is en de uitvoering netjes vielen de cijfers toch mee. Een gemengd gevoel na deze wedstrijd maar gelukkig een stuk beter dan vorig jaar.

Ook Vera liet in de voorwedstrijden zien dat áls ze stabiel turnt ze ook zeker hoog kan eindigen. Helaas ging het op het eerste toestel ook meteen haar beste toestel al een beetje mis. Een goede oefening maar een val met een basisonderdeel. Gelukkig besloot Vera wel op de balk te blijven en ook flik flak dubbelsalto goed te landen. Helaas net 1 fout teveel om zich te plaatsen voor AHOY.

Liyan die dit jaar voor het eerst in de 1e divisie uitkomt liet meteen zien dat je met stabiel turnen een heel eind kan komen. Vooral haar balkoefening met flikflak salto tot stand was erg mooi.

Hortense heeft het hele seizoen gebruikt om fit te worden. Waar het in het begin van het seizoen nog niet zo goed ging leek ze steeds stabieler te worden met als hoogtepunt deze finale. Met haar brugoefening behaalde ze een 3e plaats en ook haar balkoefening was erg goed.

Demi werd 27e, Ashley 23e, Eva 15e, Vera 13e, Liyan 11e en Hortense 8e.

Toestelfinales

De dag na de meerkampfinale staat altijd de toestelfinale gepland. Vrij pittig om na zo’n beladen dag je weer op te laden en te knallen. Ingeborg mocht aantreden op brug en vloer. Op brug wilde we revanche nemen van de dag ervoor. Op zich zette Ingeborg een prima oefening neer alleen vergat ze dat ze aan het groeien is en met reus niet zomaar ertussen paste. Ze raakte de lage legger vrij hard en dat is veel aftrek een 5e plaats was het resultaat. Op vloer zette ze een prachtige oefening neer. Een klein nadeel was dat Ingeborg als allereerste moest en dus was het erg spannend om te wachten. Tot de laatste oefening stond ze terecht 3e maar helaas ging het laatste meisje er overheen en werd Ingeborg dus 4e. Goed gedaan Ingeborg!

Sara mocht ook aantreden op vloer. Ook dit was spannend want Sara had zeker medaille kansen. Gelukkig zette Sara een prima oefening neer en werd met een miniverschil 2e. Gefeliciteerd Sara.

Bij de senioren mochten Demi en Liyan brug doen. Van te voren was eigenlijk al duidelijk dat er geen medaille kansen waren omdat er hele goede meiden in de finale stonden. Het doel was dan ook netjes en stabiel turnen en dat is zeker gelukt. Beide kwamen hun oefening goed door, Demi werd 6e en Liyan 7e . Liyan mocht daarna ook nog balk turnen. De grootste twijfel was of flikflak salto zou staan en dat was helaas niet zo. De rest van de oefening was wel erg goed en Liyan werd dus mét val alsnog 4e.

Als laatste was Eva op vloer. Ze zette een goede oefening neer met een kleine fout in de tweede serie. Deze fout werd wel erg hard afgestraft en het cijfer viel ons in vergelijking met de andere oefeningen enigszins tegen. Eva werd 7e. Voor de meeste turnsters zit het seizoen er nu op. Voor Hortense, Liyan en Sara niet zij zijn uitgenodigd om 22 juni de AHOY-cup te turnen.

Deel dit bericht

Terug naar nieuwsoverzicht