Terug naar nieuwsoverzicht

Boris Orlov

woensdag 4 juli 2018 | Hazenkamp

Gisteravond hebben wij het verdrietige nieuws vernomen dat Boris Orlov, voormalig hoofdcoach van de damesturnploeg van De Hazenkamp, op 73-jarige leeftijd is overleden.
Boris is van 1996 tot 2008 hoofdtrainer van de topsportploeg geweest bij De Hazenkamp. Voor zowel mensen van binnen als buiten de turnsport was hij een markant figuur. Zijn kleine postuur met de kenmerkende manen en bovenal de rust die hij uitstraalde als hij in de turnhal bezig was zijn zaken waaraan menigeen nog regelmatig zal terugdenken.
Samen met choreografe Esther Heijnen heeft hij er in de periode dat hij in Nijmegen werkzaam was voor gezorgd dat De Hazenkamp hofleverancier werd van de nationale damesploeg. De lange reeks met successen begon in 1997 met de nationale titel bij de teamwedstrijden. De uitstraling die dit had zorgde voor een boost voor het turnen in Nederland en Nijmegen en droeg er aan bij dat De Hazenkamp als een van de eerste verenigingen in Nederland haar intrek kon nemen in een nieuw en volledig ingericht Turncentrum aan de Ploegstraat.
Een stevige afvaardiging van De Hazenkamp vertrekt in 2001 naar het Belgische Gent voor de Wereldkampioenschappen. Renske Endel, Monique Nuijten en Fieke Willems maken deel uit van de Nederlandse ploeg. Uiteindelijk wordt er Nederlandse en Nijmeegse turngeschiedenis geschreven wanneer Renske Endel met een zilveren medaille huiswaarts keert. Renske was een van de turnsters die op relatief latere leeftijd de overstap maakte naar Nijmegen om onder de vleugels van Boris te komen trainen. Ook Suzanne Harmes komt naar Nijmegen om bij het trainersduo Orlov/Heijnen te trainen en behaald nationaal en internationaal succes. Boris begeleidde haar naar een bronzen medaille op vloer tijdens het WK in 2005 (Melbourne) en Suzanne nam deel aan maar liefst twee Olympische Spelen (AtheneĀ  in 2004 en Peking in 2008).
Het feit dat juist senior-turnsters vanuit alle hoeken van het land naar Nijmegen trokken om bij Boris te trainen zei veel over zijn karakter en zijn geduld. Zijn benadering van de sport en van sporters is voor velen een bron van inspiratie geweest.

Boris was iemand die turnen niet zag als een hobby maar als een manier van leven. Hij belichaamde dat zelf als sterkste. Wij koesteren de herinneringen aan de man die met kleine grapjes, bewuste en onbewuste versprekingen, een hoofd vol wijze spreuken en een engelengeduld de Nederlandse Turnsport jarenlang kleur heeft gegeven.

Namens bestuur, managers, trainersstaf en sporters van De Hazenkamp wens ik alle naasten en geliefden veel sterkte en kracht toe bij het verwerken van dit onverwachte verlies.

Merijn Berendsen
Voorzitter

Deel dit bericht

Terug naar nieuwsoverzicht